Alliancegruppen for IT og kommunikation blev nedsat af Styregruppen for Alliancen om den nære psykiatri og havde første møde i august 2019 samt et afsluttende temamøde ultimo oktober 2019 og en workshop medio juni 2020. Det er dog et arbejde, der har været præget af COVID-19, hvor det har været sat på pause i en periode.

Alliancegruppens opdrag var at identificere organisatoriske og tekniske problemstillinger samt løsninger for tværsektoriel IT og kommunikation på psykiatriområdet mellem region, kommuner og almen praksis. Der skulle i arbejdet tages udgangspunkt i eksisterende Medcom-standarder og anvendelsen af disse i den daglige tværsektorielle kommunikation. Dette har betydet, at der i arbejdsgruppen har været en tæt sammenhæng med Medcoms Hjemmepleje-sygehusgruppe, hvor en række af de midtjyske repræsentanter fra denne gruppe, har været en del af Alliancegruppen og dens arbejde.

Der er i Alliancegruppen identificeret to løsninger. Det drejer sig om 1) entydige enhedsnavne = oprydning i SOR og 2) rammer for brug af korrespondance-meddelelser.

Der er nedsat en fælles regional og kommunal skrivegruppe, som skal konkretisere de pågældende løsninger. Herefter skal produktet præsenteres for styregruppen for alliancen om den nære psykiatri. Afslutningsvis skal den eksisterende samarbejdsaftale om Medcom-standarder revideres med de pågældende løsninger. Arbejdet er dog sidenhen blevet udfordret af nationale tiltag, der betyder, at de foreslåede løsninger vedr. entydige enhedsnavne ikke kan implementeres rent teknisk.

En skrivegruppe går derfor i februar 2022 i gang med en revidering af Midtjyllands rammeaftale om korrespondancemeddelelser, således socialområdet i kommunerne også er omfattet i forhold til systematisk anvendelse af elektronisk kommunikation. Den nuværende rammeaftale fremgår af følgende link: Rammeaftale om anvendelse af korrespondancebreve - Sundhedsaftalen (rm.dk). Denne revidering vil betyde, at hospital og kommuner er forpligtet til at kommunikere elektronisk om de borgere, der er tilknyttet det sociale område på lige fod med sundhedsområdet.

Når revideringen er på plads, vil der blive afsat tid til implementering lokalt. Der vil herefter blive set på yderligere tiltag for at styrke kommunikationen om denne målgruppe af borgere.

Psykiatriforum samt Sundhedsstyregruppen forventes at blive præsenteret for et høringsudkast til den reviderede rammeaftale i maj 2022.