Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Sundhedsstyregruppen
den 4. februar 2021 kl. 08:00
i SKRIFTLIG ORIENTERING

 


Sagnr.: 1-31-72-274-20

1. Orientering om indsats for borgere med senfølger efter COVID-19

Formandskabet indstiller,

at orientering om organisering af indsats for borgere med senfølger efter COVID-19 tages til efterretning.


at kommunerne på sundhed.dk kort beskriver, hvilke sundhedstilbud kommunen har til borgere med lette senfølger efter COVID-19.

Sagsfremstilling

Med afsæt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra november 2020 er der den seneste tid arbejdet med at etablere en mere permanent organisering af indsatsen for patienter og borgere med senfølger efter COVID-19 og en formaliseret henvisningsstruktur for almen praksis. Oplægget hertil bygger på et arbejde i en tværsektoriel arbejdsgruppe med repræsentation fra almen praksis, kommunerne, praktiserende speciallæger og en række specialer og faggrupper fra hospitalsregi. Hospitalerne i Region Midtjylland har siden godkendt arbejdsgruppens forslag. Organiseringen er beskrevet i det vedlagte bilag. Afsnittet om visitation og henvisning tilrettes, når henvisningsvejledningen til almen praksis er endeligt på plads.


Hvad indebærer organiseringen?

I tråd med anbefalingerne indebærer organiseringen, at patienter med lette senfølger udredes og behandles via egen læge og ved behov henvises til et kommunalt sundhedstilbud. Kommunerne opfordres i den forbindelse til kort at beskrive hvilke sundhedstilbud, det er muligt for almen praksis at henvise borgere til på sundhed.dk.


Patienter med sværere symptomer (uventede, komplekse og langvarige symptomer) kan henvises til et tilbud i hospitalsregi. Dette sker i videst muligt omfang med afsæt i de eksisterende afdelinger/funktioner og henvisningsveje. Dette betyder, at patienter med symptomer, der alene stammer fra ét organsystem, henvises direkte til relevant speciale eller til praktiserende ØHN speciallæge, hvis der alene er tale om nedsat smags- og lugtesans. Børn og unge under 18 år henvises til Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital. Øvrige patienter, dvs. patienter med et mere uklart symptombillede, henvises til en fællesvisitation på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og bliver initialt udredt og behandlet på enten Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital eller i regi af den infektionsmedicinske funktion ved Medicinsk Afdeling, Hospitalsenheden Vest i Herning. Forankringen i infektionsmedicinsk regi skyldes, at det på nuværende tidspunkt er det inden for dette speciale, at der er den største viden om og erfaring med senfølger efter COVID-19. Samtidig er der et stort behov for at generere mere viden om tilstanden. Øvrige hospitaler indgår i forskellige, relevante dele af forløbene, f.eks. CT-undersøgelse, konsultation hos neurolog, blodprøvetagning etc. med henblik på at sikre sammenhængende forløb med mindst mulig transport og tidsforbrug for patienten og eventuelle pårørende.


Proces ift. kommunerne i Region Midtjylland

Parallelt med godkendelsen af forslaget i hospitalsregi har forslaget været sendt til orientering/kommentering ved sundhedsdirektørerne i Region Midtjylland. Dette gav anledning til en enkelt bemærkning til muligheden for at almen praksis kan henvise patienter til et kommunalt tilbud via en kommunehenvisning, fordi denne er udviklet med henblik på kommunale forebyggelsestilbud. Bemærkningen går særligt på en bekymring for håndtering af borgere med komplekse udfordringer via en kommunehenvisning, konkret borgere med overvejende kognitive følger. Til orientering har der som led i udarbejdelsen af forslaget været sendt en forespørgsel ud til kommunerne med henblik på at få kommunernes vurdering af, hvorvidt de har relevante tilbud til denne gruppe af borgere og/eller ser et behov for f.eks. at samarbejde med andre kommuner herom. Tilbagemeldingerne herfra indikerede, at patienter med senfølger, der henvises til et kommunalt tilbud fra hospital eller egen læge, i overvejende grad kan håndteres inden for rammerne af de eksisterende tilbud. Der blev i henvendelsen specifikt spurgt til tilbud til borgere med overvejende kognitive senfølger. Indsatsen for borgere med senfølger efter COVID-19 drøftes på det kommende møde i DKS 11. februar 2021.


Der er lagt op til opfølgning på indsatsen om et år. I den forbindelse vil der også blive fulgt op på de udfordringer eller bekymringer, der har været rejst i forbindelse med arbejdet. Det kan supplerende oplyses, at Sundhedsstyrelsen også har en opmærksomhed på de udfordringer, der kan være i brug af kommunehenvisninger.


Proces ift. almen praksis

Som led i arbejdet er der udarbejdet en henvisningsvejledning til almen praksis. Henvisningsvejledningen har været til godkendelse ved PLO-M. Med afsæt i bemærkningerne derfra ventes vejledningen snarest færdiggjort og udmeldt. Opfordringen til at kommunerne kort beskriver hvilke tilbud, de har til borgere med følger efter COVID-19 på sundhed.dk udspringer bl.a. af dialogen med almen praksis.

Beslutning

-

Tilbage til toppen